Curcuma Longa, een krachtige zuivering voor het lichaam:                                                                                   

Steeds meer studies tonen aan dat deze gele wortel met zijn sterke antioxidante "curcuminoïden" een echte allrounder is. Vooral interessant is de brede remmende werking op vrije radicalen en ontstekingsprocessen, waardoor hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, gewrichtsontstekingen, darmziekten en zelfs kanker kunnen afgeremd worden.

Curcuma reinigt het lichaam op een krachtige en zuivere manier. Zonder bijwerkingen, en het is een reiniging op alle niveau’s en in alle facetten. Het werkt de eerste dag even goed en sterk als de 6000e dag. Je zou het kunnen vergelijken met  ”frisse, schone zeep voor de binnenkant van het lichaam”. Het gooit de, soms jarenlang opgespaarde, rommel eruit, en zorgt er voor dat alles goed blijft werken.

                                                                                    

Krachtig antioxidans

Veel ziekten worden veroorzaakt door "vrije radicalen". Deze schadelijke stoffen, waarmee we in contact komen via verwerkte voeding, milieu, stralingsbronnen en die ook in onze eigen stofwisseling ontstaan, beschadigen weefsels en bevorderen het ontstaan van o.a. hart- en vaatziekten, dementie, darmziekten en kanker. Nu is van de curcuminoiden in curcuma (Curcuma longa/xanthorrhiza) aangetoond dat ze krachtig vrije radicalen afremmen door een sterk antioxiderende werking. Zo werd curcuma, nadat neurologen vaststelden dat in de leeftijdsgroep van 70 tot 79 jaar ongeveer 4,4 maal minder ziekte van Alzheimer voorkwam in landen waar veel kerrie wordt gebruikt, het belangrijkste kruid in de bescherming tegen dementie. Ook stelde men vast dat curcuma de aantasting van bloedvaten in het ontstaan van hart- en vaatziekten en de aantasting van het darmslijmvlies in ontstekingsziekten van de darm, afremde. In dierenstudies en studies op weefselculturen zien wetenschappers dat curcuma kwaadaardige cellen van borst-, dikke darm-, slokdarm- en levertumoren afremt.

Sterk ontstekingswerend

Interessant is ook de ontstekingswerende werking van curcuma op spieren en gewrichten. Ze is namelijk een krachtige remmer van de COX-2-ontstekingsweg zoals bepaalde voorgeschreven medicijnen. De werking van curcuma treedt wel langzamer in dan die van medicijnen, maar leidt daarentegen niet tot maag- of darmlast. Ook ziet men dat curcuma bij artrose en artritis diverse bindweefselafbrekende enzymen neutraliseert, waardoor de integriteit van kraakbeen, spieren, pezen en ligamenten beter bewaard blijft.

Goed voor de lever

Curcuma is ook goed voor de leverfunctie. De lever produceert een betere kwaliteit van gal, waardoor de vetvertering wordt ondersteund en de vorming van galstenen wordt afgeremd. Ook wordt de lever beter beschermd tegen toxische stoffen zoals voedseladditieven en aflatoxine B, een gevreesde gifstof afkomstig van bepaalde schimmels, die op voedingswaren kunnen voorkomen. Verder bevordert curcuma de vetstofwisseling in de lever met afname van het cholesterol- en triglyceridengehalte.

Immunomodulerend

Ten slotte werkt curcuma ook immunomodulerend: ze verbetert de kwaliteit van ons immuunsysteem. Zo stimuleert ze de aanmaak van immunoglobuline G (welbepaalde antilichamen) bij virale infecties en remt ze Helicobacter pylori af, de bacterie die vaak betrokken is bij het ontstaan van maagzweren.

Werkzaamheid garanderen!

De curcuminoiden in curcuma hebben een nadeel: ze zijn niet zo goed opneembaar. Wie zich wil verzorgen met gewoon curcumapoeder, zou zeer grote hoeveelheden ervan moeten consumeren. Voor een optimale werking heb je dan ook een curcumapreparaat nodig dat "gestandaardiseerd" is om een gegarandeerde minimumhoeveelheid curcuminoiden te bevatten.
Daarnaast kan de combinatie met een extract van zwarte peper de opneembaarheid van de curcuminoiden nog met een factor 20 verhogen. Wanneer kan je beter geen curcuma gebruiken:


     -  Overdadig gebruik of te hoge doseringen kunnen aanleiding geven tot prikkeling van het maagslijmvlies.
-  Men kan dus beter geen curcuma-preparaten nemen bij een maagzweer of te veel zuurvorming in de maag.
-  Ook mag men het niet gebruiken bij een blokkade van de galwegen, zoals galstenen of cholestase (galstuwing). Of bij ernstige leverfunctiestoornissen.
-  Een hoge dosis van curcuma is ook niet geschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken, vanwege de uitwerking van curcuma op de   bloedplaatjes.
-  Bij sommige mensen die last hebben van zonlichtallergie zou het de fotosensibiliteit vergroten                                                                                                 -  Voorzichtig bij acute geelzucht en hepatitis en zwangerschap. Ondanks dat curcuma vaak gebruikt wordt door zwangere vrouwen, is het belangrijk voor gebruik een dokter te consulteren, aangezien curcuma stimulerend op de baarmoeder kan werken.                                                                                             -  Misselijkheid en diarree wordt ook wel eens gerapporteerd.In principe is het kruid veilig in gebruik en vertoont bij normale doseringen geen bijwerkingen.