Fibromyalgie en APS:

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Veel patiënten zijn teleurgesteld omdat ze steeds te horen krijgen dat er niets te vinden is. Het karakteristieke is dat organische aandoeningen bij dit klachtenbeeld niet aantoonbaar zijn. Toch beelden de patiënten zich de klachten niet in. Ze hebben pijn en moeten geholpen worden.

Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat een van de meest voorkomende symptomen bij fibromyalgiepatiënten de chronische pijnlijke spieren zijn. Echter, na vele onderzoeken is er meer kennis gekomen over deze aandoening. Fibromyalgie wordt tegenwoordig vaker geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te "vertellen" wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fibromyalgiepatiënt ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom.

"Door een APS behandeling worden neurotransmitters aangemaakt en/of komen in balans. Precies wat een fibromyalgie patiënt nodig heeft. Daarnaast worden lichaamseigen pijnstillende- en ontstekingsremmende stoffen aangemaakt tijdens en na de APS behandeling. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, zo maken de cellen 5 tot 8 keer meer ATP aan. ATP is energie. Vaak ervaren mensen al na een paar behandelingen dat ze over meer energie beschikken en minder pijnklachten hebben. De therapie werkt door het hele lichaam, zodat bijkomende klachten ook verminderen.  Veel cliënten nemen minder tot geen medicijnen (pijnstillers en ontstekingsremmers) meer, omdat deze niet meer nodig zijn. Het lichaam maakt zijn eigen medicijnen! Na een aantal wekelijkse behandelingen is het lichaam al zo hersteld, dat er minder vaak behandeld hoeft te worden. Bij de een zal dit vlotter verlopen als bij een ander, want niemand is hetzelfde, ieder lichaam is uniek".

Fibromyalgie tenderpoints: Dit zijn punten op het lichaam van fibromyalgie patiënten die hevig pijn doen. Wanneer 11 van de bekende 18 tenderpoints "negatief" zijn, betekent dit, dat deze persoon aan fibromyalgie lijdt.

Het groeihormoon heeft ook een groot effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en anti-lichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels van de fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints.

Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting."Gelukkig kan APS therapie preventief een betere kwaliteit van leven geven voor mensen met fibromyalgie. Meer energie, minder pijn en een sterker, gezonder lichaam".Fibromyalgiepatiënten zijn vaak niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd. Het groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

"Dankzij APS therapie kan je deze vicieuze cirkel doorbreken.  Verschillende neurohormonen worden gestimuleerd of genormaliseerd. Zo zorgen melatonine, serotonine en cortisol ervoor dat je beter zult slapen. Erg fijn als je dan 's ochtends fitter en uitgerust weer wakker wordt".

Een cliënt verteld...

'Sinds een jaar heb ik te maken met fybromyalgie gerelateerde klachten. Bij mij uit dit zich in onder andere continue pijn in mijn lijf en dan met name mijn rug, onderbenen, handen en vingers. Je kunt het vergelijken als het spierpijn gevoel wat je kunt hebben tijdens een zware griep. Enorme hoofdpijn, vergeetachtigheid, voortdurend moe, slecht tot amper slapen en altijd koud is dagelijkse kost. Ik ben 39 jaar en het ervaren van zoveel klachten met enorme pijnpieken is geen pretje.

Mijn moeder gaf mij op een gegeven moment een advertentie van APS therapie, net op het moment dat ik weer een enorme piek had. Ben me er in gaan verdiepen en heb ervaringen gelezen, het sprak me zeer aan. Mede doordat de meeste verzekeraars deze therapie tot een aanzienlijk bedrag vergoeden was mijn visie : niet geschoten is altijd mis ! Gezien het op dat moment niet goed ging heb ik Sandra redelijk wanhopig gebeld en hoopte ik dat ik op kort termijn kon beginnen. Ik kon mijn eerste sessie binnen een week krijgen, heel fijn! Sandra komt bij je thuis en is uiterst prettig in omgang. De gedrevenheid en zeker de enorme interesse in jou als persoon, het uitzoeken van wat je kan helpen met jou klachten dat is typerend Sandra. Denk dat ik elke sessie wel prints van haar kreeg met aanvullende info en interessante zaken.

De behandeling is niet pijnlijk of vervelend, je voelt er niets van en het kan gewoon in de woonkamer en je kleren kunnen aan blijven. Bij mij begon ik na de vierde keer verschil te ervaren: mijn hoofdpijn werd minder en naarmate de sessies vorderen kreeg ik veel meer energie, sliep ik beter, pijn in handen en onderbenen weg, echt uitermate tevreden. In totaal heb ik negen behandelingen gehad met zeer goed resultaat. De rugpijn heb ik helaas nog wel dit is echter door APS therapie niet te verhelpen gezien dit komt door mijn scheefstand en dat ik geen normale S-wervelkolom heb. Ik ben heel blij dat ik dit heb doorgepakt, het heeft mij echt geholpen en daarnaast was het met Sandra ook altijd gezellig!'


Tip - In het gastenboek zijn meer ervaringsverhalen te lezen. Onder andere van fibromyalgie patiënten.


Afspraak maken, of heeft u vragen ? Maak dan gebruik van het contact formulier. Dezelfde dag nog kunt u een reactie van mij terug verwachten.