06-31223335

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


* Aan deze rubriek wordt nog geknutseld, bijna klaar ;) *


APS therapie tegen hoofdpijn / migraine of clusterhoofdpijn

Er zijn vele soorten hoofdpijn en er zijn verschillende oorzaken voor te benoemen. In geval van migraine en clusterhoofdpijn is de kans groot dat het melatonineniveau is verlaagd.
Een APS behandeling stimuleert en normaliseert verschillende hormonen in het lichaam. Deze komen weer in balans. Eén van die hormonen is melatonine.


- Verhoging van melatonine:

Dit heeft een rustgevende werking, geeft verlichting van angst en heeft een positieve invloed op stress en slapeloosheid. Ook heeft melatonine een bloedverdunnend effect, wat de lokale doorbloeding ten goede komt.

Melatonine kan hoofdpijn helpen voorkomen via de volgende mechanismen: ontstekingsremmende werking, de opruiming van vrije radicalen, remming van de activiteit van stikstofoxidesynthase, de vermindering van gevoeligheid voor pro-inflammatoire cytokine, remming van dopaminesecretie, membraanstabilisatie, het mogelijk maken van pijnstilling door GABA en endorfine en neurovasculaire regulatie. Ook de gelijkenis met de chemische structuur van indomethacin speelt hierbij een rol.


Oorzaken van een melatonine tekort:

De productie van melatonine vindt vooral 's nachts plaats, een goede nachtrust is dus erg belangrijk.

  • Bij slaapproblemen, zeker wanneer deze geruime tijd aanhouden is het dus mogelijk dat het lichaam te weinig van het hormoon melatonine kan aanmaken.
  • Verschillende ziektes zoals anorexia nervosa, zware depressie en dwangneuroses (OCS) in verband worden gebracht met een verstoorde melatonineproductie.
  • Farmaceutische producten zoals bijvoorbeeld antidepressiva, ß-blokkers en niet-hormonale ontstekingsremmers (NSAID's) en alcohol veranderen de productie van melatonine.


De APS-therapie verhoogt de concentratie van melatonine in het plasma progressief met de volgende resultaten:


  •  Effectieve pijnbestrijding.
  •  Sederen en verminderen van angst.
  •  Ontstekingsremmende effecten
  •  Versterking van de nierfuncties met als gevolg een betere uitscheiding van afbraakproducten.

Voordat ik bij Sandra kwam had ik wekelijks migraine. Soms vaker. Sindsdien heb ik het niet weer gehad.